Motosiklet kullanırken doğru şekilde giyinmiş olmak hayati bir öneme sahiptir. Motosiklet sürücüleri için tek tip bir giyim şeklinden söz edemeyiz. Kıyafetler motor kullanım süresine, mevsime ve kullanılan motosikletin tipine göre farklılık gösterir. Motorcu giysilerinin deriden üretilmesi geleneksel olan yöntemdir fakat son yıllarda gelişen tekstil teknolojisi sayesinde terin buharlaşmasına ve vücudun hava almasa imkan sağlayan ayrıca su geçirmez olan sentetik materyaller kullanılarak üretilen kıyafetlere olan talep giderek artmaktadır.

Motor kıyafetlerinin işlevi vücudu ısıtmak değil vücut ısısını korumak olmalıdır. Ayrıca doğru şekilde hava geçişi için koruyucu kıyafetlerin altına giyilen giysilerin ince kumaştan olması önemlidir. Kalın giysiler, sürüş esnasında ısıtmaz tam aksine sürücünün soğuğu daha fazla hissetmesine neden olur.

Bu genel bilgilerden sonra gelin, bir motosiklet sürücüsünün giysilerinin hangi parçalardan oluştuğuna ve bu parçaları seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğine birlikte bakalım.

MONT:

Kaliteli bir kışlık motosiklet montu, sürücüye soğuğu hissettirmez ve su geçirmez. Isıyı içeride muhafaza ederken aynı zamanda hava geçirir olmalıdır. Su geçirmez bir mont satın alırken ceplerinin de su geçirmediğine dikkat etmeniz eşyalarınızın zarar görmemesi açısından önemlidir.

Motosiklet montlarının kullanım şeklini ve fiyatlarını belirleyen şey ürünün hangi materyal kullanılarak imal edildiğidir. Seçenekler arasında geleneksel deri montların yanında tekstil ve fileli kumaştan üretilmiş montlar yer almaktadır.

Tekstil montlar goretex, sheltex, nanotech ve coldblack gibi son teknoloji malzemelerden üretilmektedir. Bunların arasında goretex montlar su geçirmez ve hava alabilme özelliği en yüksek olanlardır ve dolayısıyla kullanıcılar tarafından çok tercih edilirler. Bir diğer mont türü olan kevlar montlar ise ısıya/soğuğa ayrıca darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Kevlar montların şık ve rahat olması ve makinede yıkanabilmeleri ise öne çıkan özellikleri arasındadır.

Bunların yanında, fileli kumaştan üretilmiş motosiklet montları daha az koruma sağlar ve yazlık, şehir içi kullanım için uygundur.

BOT:

Motosiklet botu alırken bilekleri de koruyan, boğazı uzun bir model olmasına ve ayağın pedalı sağlam tutması için hafif topuklu olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca emniyet açısından motosiklet botlarının bağcıklı değil cırt cırtlı olması önemli olan bir diğer noktadır. Sürücülerin trafikte kolay farkedilmeleri için botların reflektif bir yüzeye sahip olması ise avantajlıdır.

Uzun süre kullanılmış olan botların gözenekleri tıkanır ve terlemeye sebep olabilirler bu yüzden botlarınızı belli aralıklarla temizleyi ihmal etmeyiniz.

YAĞMURLUK:

Polivinil (pvc) kaplama yağmurluklar kıyafetlerinizin kötü hava şartlarında temiz kalmasını sağlar ancak alttaki giysilerin hava geçirmesini engelleyeceğinden dolayı uzun süreli yolculuklarda kullanmak için pek de uygun bir seçenek değildir. Bunun yanında, mikro gözenekli kumaşlardan yapılmış olan yağmurluklar vücudun rahatça hava almasına olanak tanır. Pvc yağmurluklara göre fiyatları bir miktar yüksek olsa da doğru şekilde kullanıldığında uzun yıllar boyunca dayanabilirler.

PANTOLON:

Sürücü pantolonlarında da deri ve tekstil olmak üzere iki seçenek bulunmaktadır. Deri pantolonların avantajı oldukça iyi koruma sağlamaları, dezavantajları ise suyu emmeleri ve hava sirkülasyonu açısından pek de verimli olmamalarıdır. Yazın tekstil pantolonlar kışın ise deriden imal edilmiş modeller kullanabilirsiniz.

Son yıllarda çıkan yeni teknoloji sentetik kumaşlardan üretilen pantolonların ise birkaç özelliklerinden dolayı sürücüler arasındaki popülerliği giderek yükselmekte. Ham maddesi genellikle cordure olan bu tür tekstil pantolonların dizlerinde korumalıklı bölgeler vardır ve sizi ayrıca dizlik takma zahmetinden kurtarırlar. Günlük kıyafetlerin üzerine giyilebilecek şekilde tasarlanan bu tür pantolonları satın alırken paçalarında fermuar olan genişletilebilir bir model seçmeniz kolay giyip çıkartmanız açısından işinize yarayacaktır.

KASK:

Sizin de bildiğiniz üzere motor sürücüleri için kask olmazsa bir parçadır. Kasklar fiber, karbon ve lif karışımı kullanılarak üretilir. Koruyuculukları yüksek ve kesinlikle giyilmesi gereken bu ekipmanın birkaç farklı modelini incelemeye başlamadan önce önemli bir not olarak kaskların içine gözlük takılmaması gerektiğini unutumadan söyleyelim.

Full Face Kask:

Tüm yüzü kaplayan, yarış tipi kasklara full face denilmektedir. En yüksek korumaya sahip bu tür kasklar yaz mevsiminde uzun süreli ve şehir içi kullanımda zaman zaman bunaltıcı olabilse de güvenliği ve ses yalıtımı en yüksek olan kask tipi bunlardır.

Flip Up Kask:

Yüz kısmı açılabilen kasklara flip up denir. Flip up kasklar da oldukça koruyucudur ayrıca düşük hızlarda ve sıcak havalarda açılabiliyor olması bu kaskları tüm mevsimlerde kullanabilmenize olanak sağlar.

Open Face Kask:

Başın yüz kısmını tamamen açıkta bırakan ve yalnızca kafanın üstünü koruyan bu tür kask modelllerine open face adı verilmektedir. Yalnızca şehir içi ve düşük hızlarda kullanılması tavsiye edilir; koruyuculukları azdır.

ELDİVEN:

Sürücü eldivenleri elleri soğuktan korumalıdır tabii ki ama asıl işlevleri kaza ve düşme gibi durumların yaşanması halinde elleri korumaktır. Çünkü düşerken çarpma hızını azaltmak için önce ellerimiz yere temas eder. Motosiklet eldivenlerinin tam parmaklı ve yarım parmaklı modelleri bulunmaktadır. Tam parmaklı eldivenler elbette emniyet açısından daha faydalı olacaktır. Diğer ekipmanlarda olduğu gibi eldivenlerde de geleneksel deri ve modern sentetik kumaşlar olmak üzere iki seçenek mevcuttur. Deri eldivenlerin ömürleri uzun, koruyuculukları ise yüksektir ancak yaz mevsiminde elleri terletir ve yağmur suyunu çekebilir. Tekstil eldivenlerin ise rahatlık ve güvenliği optimize ettiğini söyleyebiliriz. Hem suyu geçirmezler hem de hava alarak terlemeyi engellerler. Yağmurlu havalar için en uygun eldivenler bunlardır.

MASKE VE BUFF:

Maske ve buff seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör ürünün rüzgar geçirmez olup olmadığıdır. Wind-stopper adı verilen bu özellik uzun süerli ve yüksek kullanımlarda sürücünün sağlığı açısından oldukça kritik bir öneme sahiptir.